Čitaonica "Braće Eškinja"

U sklopu “Dana Općine Sv. Filip i Jakov” 2022. godine u “Staroj školi” je održano svečano otvorenje prve čitaonice ikad u Sv. Filipu i Jakovu, “Čitaonice Braće Eškinja”, a koja svojim sadržajem čitateljima nudi pregršt naslova različite stručne literature, kolekcionarskih primjeraka ali i autora domaće i strane književnosti. Inicijativa je to koja je pokrenuta od strane udruge “Stara škola” a podržana od Općine Sv. Filip i Jakov. Također, ništa ne bi bilo moguće bez dvije entuzijastične umirovljene učiteljice; Katice Eškinje i Mihovilke Prtenjača, koje su neumorno nekoliko godina pažljivo radile na prikupljanju i arhiviranju raznih naslova za koje smatraju da ih je vrijedno sačuvati za buduće naraštaje te arhivirati u jednoj prostoriji kao što je ova.

Inspiracija za jedan ovakav projekt rodila se prikupljanjem knjiga koje je počelo još prije šest godina otkrivanjem velike i relativno dobro očuvane biblioteke koja se sve ove godine nalazila u jednoj kući u staroj jezgri u Sv. Filip i Jakovu. Biblioteka čiji naslovi potječu još iz prijelaza iz 19. u 20. stoljeće nekoć je pripadala tada uglednom intelektualcu i svećeniku don Ivanu Eškinji i njegovoj braći; profesoru biologije i kemije Tomažinu Eškinji i trgovcu Anti Eškinji koji je bio oženjen za šijoru Venku. Šijora Venka je nakon njihove smrti uredno arhivirala te sačuvala kompletnu biblioteku koja sadrži preko 300 naslova iz područja prirodnih znanosti poput kemije, biologije fizike, matematike, ali i vrijednih i rijetkih te kolekcionarskih izdanja poput talijanskih leksikona iz 1841. i 1886. godine i izdanja Biblije na hebrejskom jeziku iz 1909. godine. Cjelokupna očuvana biblioteka dobar je pokazatelj da je u Sv. Filip i Jakovu još u početku njegovog kulturnog i gospodarskog razvitka među njegovim mještanima postojala jedna kultura čitanja, prikupljanja i razmjena knjiga.

Svim zainteresiranim žiteljima općine Sv. Filip i Jakov koji žele pregledavati fond starijih i novopridošlih naslova u čitaonici dostupan je elektronski katalog udruge "Stara škola" čitaonica "Braće Eškinja" koji se nalazi na sljedećem linku:

https://library.foi.hr/lib/1821

Općina Sveti Filip i Jakov