Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti
Položaj, značaj i posebnosti

Položaj, značaj i posebnosti

Zadarska županija ustrojena je od 6 gradova i 28 općina. Svojom površinom od 47,89 km2 Općina Sveti Filip i Jakov je 13.-a po veličini. U sastavu Općine Sveti Filip i Jakov nalazi se sedam naselja:
Donje Raštane,
Gornje Raštane,
Sikovo,
Sveti Filip i Jakov,
Sveti Petar na Moru,
Turanj,
Babac

i tri otoka:
Otok Babac,
Otok Frmić,
Otok Planac.

Sa svojom površinom od 12,48 km2, Sikovo je najveće naselje. U ukupno 1510 kućanstava Općine Sveti Filip i Jakov živi 4.426 stanovnika. Najveće naselje prema broju stanovnika je Sveti Filip i Jakov, sa 551 kućanstvom, koja broje ukupno 1.635 stanovnika.

Položaj, značaj i posebnosti Položaj, značaj i posebnosti

Općina Sveti Filip i Jakov posjeduje značajan gospodarski potencijal. Općinu karakteriziraju plodno poljoprivredno zemljište, strateški položaj s raskrižjem važnih prometnih pravaca i stvorena infrastruktura. Izvanredni su uvjeti za razvoj poljoprivrede, gdje se naročito prostor Vranskog bazena tretira jednim od najznačajnijih poljoprivrednih potencijala regije. U zaobalnom dijelu Općine značajan je uzgoj žitarica, krumpira, krmnog bilja i povrća. Vinogradi i voćnjaci obuhvaćaju oko 20% ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta. Na primorskom dijelu poljoprivredna proizvodnja je izrazito mediteranskog tipa s uglavnom razvijenim kulturama masline. Prostor spada u dio Dalmatinske obale pretežno uravnjen s mjestimično izdignutim terenima do nivoa brežuljaka. Najveći vrhovi koji su pretežno udaljeni oko 1,4 km od obale su: Pećina visine 156 m (Sveti Petar na Moru), i Crni krug visine 138 m ( Turanj). Između njih je Gradina, visine 154 m.Srednja godišnja temperatura zraka iznosi 14,7 °C. Srednja godišnja temperatura mora iznosi 16 °C. Najčešći vjetrovi su: jugo, zatim maestral i levant. Zimi igra značajnu ulogu poznata Dalmatinska bura.

Razvoj Općine Sveti Filip i Jakov počiva na valorizaciji njegove prirodne osnove i pitomom pejzažu. Izuzetno je veliki turistički potencijal. Sve zastupljeniji segment turističke ponude predstavlja jedrenje.

Područje Općine Sveti Filip i Jakov bilo je nastanjeno još u prapovijesno doba na što ukazuju ostaci naselja građeni suhozidom na uzvisini i opasana koncentričnim krugovima. I Rimljani su, prepoznavši prirodne ljepote ovog kraja, tu gradili svoje ljetnikovce od kojih su najpoznatiji na otoku Babcu (ljetnikovac obitelji De Soppe) i u Svetom Filip i Jakovu ljetnikovac obitelji Borelli.U Općini postoje također i mnoge druge povijesne znamenitosti. Područje obiluje graditeljskim nasljeđem u naseljima i izvan njih, koja ukazuju na slojevitost povijesnih tokova koji su utjecali na oblikovanje tog područja. Poznati su vrijedni arheološki nalazi i sakralni spomenici, te karakteristični autentični lokaliteti. Cjelokupno područje općine predstavlja izuzetnu, u značajnoj mjeri očuvanu ambijentalnu vrijednost.

Očuvanju tradicijske baštine doprinosi postojanje brojnih KUD-ova i ostalih udruga u kulturi, koje promocijom starih napjeva, prikazom nošnji te plesanjem narodnih plesova, upoznaju nove generacije, ali i goste, sa poviješću i identitetom ovoga područja. Postoje brojni običaji, koji se njeguju i danas (posebice oni vezani uz Crkvene blagdane), dok je dio očuvan kroz knjige i slike. Folklorna društva i klape sa svojim napjevima i plesovima svjedoče o bogatoj povijesti punoj nemira, turskih osvajanja, ratovanja, ali i istovremenog zadržavanja tradicionalnih zanata i obrta (vinogradari, ribari, poljoprivrednici, stočari itd) kroz upoznavanje o načinima rada nove generacije. Jedno od načina očuvanja starine i tradicije jest i kroz gastronomske delicije. Jedan od brojnih događaja na kojem žene pripremaju, po starinski, čućku, njoke, hobotnice na lešo, kunjke, pršut, sir, mendule u cukru, mimce, fritule i kroštule. Na ovaj način se tradicija štiti od zaborava, a ujedno se i čuva identitet ovog područja. Tradicionalna narodna nošnja sastoji se od facola, košulje, bluze i fuštana, te traverse i kanice. Kulturno-umjetnička društva njeguju stare narodne plesove, među kojima su nijemo kolo, ali i biranac i kukulec koji su prije bili svjedoci upoznavanja budućih bračnih parova i upoznavanja mladih ljudi.

Na području Općine Sveti Filip i Jakov registrirano sjedište imaju brojna trgovačka društva, obrtnici te udruge. Popis svih navedenih možete pronaći na sljedećim linkovima:
Sudski registar
Obrtni registar
Registar udruga

Općina Sveti Filip i Jakov