MOHAČ - MAĐARSKA

Objavljeno: 17.08.2014.

Proces bratimljenja gradova i suradnja između Općine Sv. Filip i Jakov i grada Mohača u Republici Mađarskoj je započeo potpisivanjem Sporazuma o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa 18. svibnja 2014. godine u gradu Mohaču. Zatim se prema standardnom protokolu pristupa svečanom potpisivanju istoimenog Sporazuma u Sv. Filip i Jakovu u sklopu Dana Općine 17. kolovoza 2014. godine.

U  okvirima partnerskih odnosa koje imaju, Općina Sveti Filip i Jakov i Grad Mohač potpisivanjem formalnog Sporazuma o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa obvezale su se surađivati na sljedećim stručnim područjima:
·         razvoj grada/općine na području gospodarstva i suradnja na programima koje provodi Europska Unija (EU),
·         kultura,
·         turizam,
·         sport,
·         obrazovanje,
·         poljoprivreda.
·          
Suradnja uključuje razmjenu iskustava između zastupnika  samoupravnih, obrazovnih te civilnih udruga.

http://www.mohacs.hu/


Mohač je grad na jugu Mađarske, u okviru Baranjske županije. Leži na desnoj obali rijeke Dunav.
U Mohaču danas živi oko 19 000 stanovnika. Od toga broja 4,7% su Hrvati.

U starim hrvatskim ljetopisima i narodnim pjesmama Mohač se naziva i Muač, Muhač, Muvač, čak i u množini Muhači.Ovaj gradić ima dugu povijest. Na području grada se dogodila jedna od najvećih katastrofa koju je doživio mađarski narod. Na Mohačkom polju 29. kolovoza 1526. godine Turci su pod sultanom Sulejmanom II. katastrofalno porazili vojsku ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika II. u tzv. Mohačkoj bitci. Druga velika bitka kod Mohača se zbila 1687. Za vrijeme turske vlasti Mohač je bio sjedištem sandžaka.

Još u 18. stoljeću i sve do uvođenja agresivne asimilatorske politike u 19. stoljeću, Hrvati su u Mohaču bili apsolutna većina, a to se promijenilo uslijed snažne asimilacijske politike mađarskih vlasti i nepovoljnih međunarodnih okolnosti sredinom 19. i 20. stoljeća.Danas je to mali i simpatičan grad na Dunavu, u koji se posjetitelji zaljube na prvi pogled.Upravno je sjedište Mohačke mikroregije u Baranjskoj županiji. U Mohaču se nalazi jedinica Hrvatske manjinske samouprave u Republici Mađarskoj. Delegat Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj za Mohač ulazi kao predstavnik Baranje. U sastavu od ožujka 2007. je to Đuro Jakšić.

Svakog proljeća se u Mohaču održava festival Pohod bušara (mađ. Busójárás).U Mohaču se nalazi hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Mohač", čiji je utemeljitelj i voditelj poznati mađarski atletski reprezentativac Stipan Filaković.Mjesni Hrvati pripadaju skupini Šokaca.Od kulturno-folklornih manifestacija, u Mohaču se od 2009. održava Pranje na Dunavu, u suorganizaciji Saveza Hrvata u Mađarskoj, Udruge baranjskih Hrvata i čitaonice mohačkih Šokaca.
 

Mohac1.pdf

Mohac2.pdf

 

Općina Sveti Filip i Jakov