RAŠTANE GORNJE: Adaptacija i oprema dječjeg vrtića

Objavljeno: 01.02.2022.

Kako je demografska obnova jedan je od glavnih ciljeva Općine Sv. Filip i Jakov, u tijeku su radovi na adaptaciji i opremanju dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane. Realizacijom projekta izgradnje dječjeg vrtića stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.

Realizacijom projekta izgradnje vrtića stvaraju se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.Općina je prošle godine potpisala ugovor s izvođačem za rekostrukciju zgrade u Raštanima Gornjim koja je prije bila ambulanta i koja se nalazi neposredno kraj područne osnovne škole. Cilj je bio urediti zgradu, a sad je uslijedilo i opremanje prostorija unutar vrtića. Za opremanje vrtića Općina Sv. Filip i Jakov podnijela je prijavu projekta još u ožujku prošle godine na LAG natječaj za tip operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga" . Nakon provedenog postupka odabira projekata od strane odabranog LAG-a, utvrđeno je da se ispunjavaju uvjeti i kriteriji propisane LAG natječajem. Odabrani LAG je u ime i za račun nositelja projekta podnio dana 30. srpnja 2021. godine prvi dio Zahtjeva za potporu na Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija (LRS) odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije, objavljenim na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je zahtjev Agencija ocijenila pozitivno. Procijenjeni iznos potpore bio je 247.466,59 HRK.

Opremanje vrtića u Raštanima Gornjim tako podrazumijeva opremanje:- stakla za kišobrane, - garderobe, - set oslikanih vrata, - složive strunjače, - motorički tunel, - dječji kvadratni stol, - dječje stolice, - stolice za odgojitelje, - ormar s policama, - kućice za relaksaciju, - mekane sjedalice, - kutni element za relaksaciju, - plastične kutije različitih dimenzija,- ogledala i dekori, - edukativne kocke, - kućicu u cvijeću, - dječje fotelje, - kutne fotelje i dvosjedi, - stalak za crtanje, - pult za prematanje lutaka, - puzzle, - pluteni pano, - magnetna ploča, te konferencijski stol.Prostor vtrića sastoji se od vjetrobrana, spremišta, jedne odgojne skupine za djecu od 3 - 7 godina, sanitarije za djecu, sanitarije za osoblje, garderoba za osoblje, prostorija za odgojitelje, distribucijske kuhinje i hodnika. Sukladno interesima roditelja biti će moguće organizirati 4,30 satni ili 10-satni program kao i program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

 

Općina Sveti Filip i Jakov