Sanacija lučice Kontov mul - 1. faza

Objavljeno: 09.09.2020.

Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta

Projekt se odnosi na sanaciju obalnog pojasa lučice Kontov mul u Sv. Filipu i Jakovu izgrađene prije stotinjak godina, na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata. Završeni su radovi na južnim kamenim ogradnim zidovima te podmorski radovi na čišćenju mulja koje izvode ronioci. Prva faza sanacije lučice Kontov mul u Sv. Filipu i Jakovu iznosi 1,1 milijun kuna, od čega ministarstvo sufinancira sa 400.000 kuna.

Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta. Sanacijskim zahvatom želi se postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu, moru te kvalitetnija uporaba povećanjem broja priveza za manje brodice.
U ispitivanjima terena utvrdilo se da se Kontov mul iznutra nalazi na stijeni prekrivenoj sa 400 metara kubičnih mulja koji će se prvom fazom ovog projekta ispumpati, dok će se unutarnja strana bazena dimenzija oko 110 metara nadograditi s potpornim zidom jer je utvrđeno da se stara konstrukcija lagano urušava. Također, u troškovniku je predviđena i sanacija vanjskog kamena te oštećene puzalice.

Kontov mul se izvan sezone koristi kao privezište za male brodove, a tijekom ljetnih mjeseci na njemu se organizira škola plivanja i vaterpola, a održavaju se i vaterpolo utakmice te razna druga sportska događanja.
Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov. Sanacija će pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti.Pošto se na Kontovom mulu tijekom ljetnih mjeseci održavaju vaterpolske utakmice, škola plivanja te treninzi vaterpola kluba »Gusar«, u drugoj fazi projekta slijedi postavljanje rasvjete te produbljivanje stijene na dnu bazena kako bi se postigla optimalna dubina od dva metra, a preduvjet za to je upravo saniranje vanjskih i unutarnjih zidova.


 

Općina Sveti Filip i Jakov