Širokopojasni internet - sinergija Sv. Filip i Jakova, Sukošana, Škabrnje i Galovca

Objavljeno: 15.03.2020.

Cilj projekta je šira primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka.

Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Sv. Filip i Jakov radi, revolucionarni je projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će doći u svaku kuću. Predviđeni početak izgradnje je tijekom 2021., uz završetak izgradnje do sredine 2022. a početak operativnog rada mreže do kraja 2022. godine. Također, u korist tome Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 101,4 milijuna eura vrijedan program izgradnje nove digitalne autoceste koja će pružiti znatno brži internetski pristup

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, objavilo je listu od 21 prihvatljivog prijavitelja druge faze natječaja za Plan razvoja širokopojasnog interneta, među kojima je i projekt Razvoj širokopojasne infrastrukture na području "Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja", jedini u Zadarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta izgradnje super brze mreže procijenjen je na 50 milijuna kuna. U sklopu investicijskog prioriteta 2a Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a EU financira 85 posto.

Cilj projekta je šira primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka.

-     Prošli smo prvu i drugu fazu u kojima telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Mi očekujemo da bi mogli proći i treću fazu. Dosta smo dobro bodovani te na temelju dosadašnjih kontakata očekujemo da će biti iskazan interes operatera za nas,    Također, mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode. Konačni cilj je brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu, obznanio je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

 

Općina Sveti Filip i Jakov