Solarni putnički brod za 80-ak putnika

Objavljeno: 17.02.2021.

Energetski neovisni solarni putnički brod bit će u funkciji oživljavanja nekadašnjeg plavog puta s kojim se na Pašmanskom kanalu spajaju općinska priobalna naselja Sv. Petar, Turanj i Sv. Filip i Jakov s Biogradom, Pakoštanima i otokom Pašmanom.

Energetski neovisni solarni putnički brod koji će moći primiti do 80 putnika, u cijelosti se puni i pokreće pomoću energije iz solarnih panela na krovu broda.
Kad je riječ oenergetski neovisnom solarnom brodu dobar primjer je već treće plovilo na solarni pogon u Nacionalnom parku Mljet koje je s 85 posto iznosa sufinancirano iz EU fondova.- Brod će biti u komercijalnoj funkciji oživljavanja nekadašnjem plavog puta s kojim se na Pašmanskom kanalu spajaju općinska priobalna naselja Sveti Petar, Turanj i Sveti Filip i Jakov s Biogradom, Pakoštanima iotokom Pašmanom. Korist će se i u komercijalne izlete. U općinskom proračunu za brod je predviđen iznos od 4,2 milijuna kuna, te je brod brži, jeftiniji i udobniji način putovanja koji bi svojom atraktivnošću obogatio i turističku promidžbu i ponudu kao i obogatio život općinskog pučanstva na obali i u zaobalju.

 

Općina Sveti Filip i Jakov