TURANJ: spomenik hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću

Objavljeno: 18.01.2017.

“Bez hrvatskih branitelja ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države”

http://www.vijesti.opcina-svfilipjakov.hr/novost/u-turnju-otkriven-spomenik-hrvatskom-vitezu-danijel...

Danijel Mandić imao je svega 22 godine kada je kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske život izgubio početkom siječnja 1992. godine, za vrijeme primirja, u zaseoku Smrdelje u Zemuniku Donjem pri izviđanju terena nastradavši od neprijateljske mine. Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.

Danijel Mandić posmrtno je odlikovan i spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u Domovinskom ratu.

Prigodni govor održao je i načelnik Općine Sveti Filip i Jakov gosp. Zoran Pelicarić koji je između ostalog kazao: "Čast mi je u ime Općine te u svoje osobno ime upriličiti otkrivanju ovog spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju koji je žrtvovao svoj život u temelje jedine nam domovine Hvatske. Ovaj spomenik nosi poruku slobodne domovine koju su sanjali naši branitelji, a oni koji ju nisu doživjeli ostavili su nam trajnu obavezu da ju čuvamo u ime i za ime njih."

Spomenik je izradio klesar gosp. Marinko Katuša, a u postavljanju su sudjelovali mještani Turnja i cijele Općine Sveti Filip i Jakov.

http://www.vijesti.opcina-svfilipjakov.hr/novost/podignut-spomenik-hrvatskom-vitezu-danijelu-mandicu

 

Općina Sveti Filip i Jakov